Operatoren

In een productieomgeving vind je veel operatoren terug.

De productieoperator

bedient één of meerdere geautomatiseerde of gerobotiseerde installaties in productie, zoals bijvoorbeeld het mengen van korrels of het opmeten en bijhouden van de procesparameters. Wat diplomavereisten betreft werven veel bedrijven bachelors aan maar een TSO-scholing ook wel gangbaar.

De logistiek operator

De logistiek operator verzorgt heel wat logistieke activiteiten: het afvullen, belanden en verladen. De logistiek operator brengt met de heftruck de afgewerkte producten van de productieruimte naar de opslagruimte en staat in voor het lossen van vrachtwagens edm. Voor deze functie zijn geen diploma vereisten wel is een geldig attest een must en ervaring een plus.

De procesoperator

bewaakt het procesverloop vanuit de controlekamer en is een belangrijke schakel in het opvolgen en het sturen van het productieproces. Hij/zij stuurt de verschillende fysische of chemische processtappen aan, zoals bijvoorbeeld de toevoer van de grondstoffen aan de productielijn. Ook het opvolgen en bedienen van het productieproces, inclusief het starten en stoppen van de installaties vanuit de centrale controlekamer behoort tot de taken. De procesoperator doet controlerondgangen. Iemand met Secundair-na-secundair profiel kan al in aanmerking komen.

De ingenieur

Het takenpakket van de ingenieur kan bijzonder breed zijn. Vaak heeft de ingenieur een bepaald expertisedomein. Ingenieurs zetten typisch verbeterprojecten op optimaliseren productieprocessen, om bijvoorbeeld de efficiëntie te verhogen, de milieu-impact te verbeteren, de productiviteit op te drijven. De ingenieur rapporteert aan een operationele manager of de Site manager. Voor deze functie zoeken bedrijven een technisch geschoolde Bachelor of een Professionele Master industrieel ingenieur. Zowel schoolverlaters als mensen met één tot drie jaar ervaring komen in aanmerking om de vacature in te vullen.

De E&I Ingenieur

is een veel gevraagd profiel en bewaakt het globaal proces op vlak van instrumentatie, elektriciteit en montage. De E&I ingenieur beslist mee over specificaties, het ontwerp, design, de oplossingen en denkt ook kostenbesparend. Deze ingenieur kijkt mee toe op de veiligheid en beschikt over een goed verantwoordelijkheidsgevoel.

De Data ingenieur / 4.0 ingenieur

is een nieuw profiel dat sterk in opmars is. Digitale profielen zijn erg gegeerd aangezien de industrie hoe langer hoe meer de processen digitaliseert. Meestal worden bachelors of masters Elektromechanica, Elektronica-ICT, Computerwetenschappen gevraagd voor deze jobs.

Expertenfuncties

De monteur en onderhoudsmechanicien

De monteur installeert de nieuwe en vernieuwde productielijnen of de uitbreiding ervan. De onderhoudstechnieker daarentegen (de)monteert, herstelt en vervangt onderdelen, organiseert preventief onderhoud en voert het uit. De gevraagde scholingsgraad voor deze functies is een Secundair-na-secundair of TSO-opleiding. In sommige gevallen komt ook een BSO opleiding in aanmerking.

Industrieel Elektricien / onderhoudselektricien

De Industrieel Elektricien staat in voor de installatie, het onderhoud maar ook de uitvoering van herstellingen aan elektrische installaties. De Industrieel Elektricien monteert kabelbanen, trekt verschillende type kabels en sluit ze aan, installeert elektriciteitskasten en verdeeldozen, voert testen uit op elektrische kringen. Industrieel elektriciens dragen verantwoordelijkheid en beschouwen veiligheid als een topprioriteit.

Technicus Industriële installaties / Electro- en instrumentatie technicus

De E/I Technicus staat in voor de ondersteuning bij het analyseren en oplossen van storingsprocessen, zorgt voor het preventief onderhoud en de implementatie. De Technicus voert dagelijkse E&I onderhouds-en inspectietaken uit met de daartoe behorende registratie en rapportage. De technicus maakt werkinstructies, procedures en records betreffende E&I. Je werkt in teamverband aan de planning, uitvoering en opvolging van de automatisatie en elektrische instrumentatiewerkzaamheden. Deze taken voer je uit met de nodige precisie en conform de veiligheids- en kwaliteitsprocedures.

De tekenaar, ontwerper

De tekenaar-ontwerper tekent en ontwerpt zowel gedetailleerde technische plannen als conceptuele schema's, stelt productiefiches op en begeleidt nieuwe ontwikkelingen en innovaties van het prille begin. Voor deze functie komt een technisch geschoolde Bachelor of een Professionele Master industrieel ingenieur aan bod. Deze functie is ook interessant voor schoolverlaters.

Pijpfitter / Instrumentfitter

De Instrumentfitter is een echte artiest in het plooien van fijne tubing en staat in voor het plaatsen en eventueel herstellen van de lucht- en impulsleidingen, de algemene (de)montagewerken, het plaatsen en verbinden van meetinstrumenten volgens een schema en het uitvoeren van kleine constructiewerkzaamheden on site. De fitter werkt nauwkeurig met gevoel voor kwaliteit en veiligheid.

Meet-en regeltechnicus

Apparatuur dat de processen in de fabrieken aanstuurt, moet continu gemeten en bij-geregeld worden. De meet-en regeltechnicus kent dan ook alles van de besturingssystemen in een industrieel bedrijf. Dit is een ideale job voor mensen met gevoel voor logica en redeneringsvermogen. Je kan verder doorgroeien tot inbedrijf-steller van grote installaties of je kan je verder specialiseren in industriële automatisering. Doorgaans worden voor deze functies bijna uitsluitend bachelors gevraagd. Maar mensen met een TSO of Se-n-se in een elektrische richting worden ook gevraagd.

Werkvoorbereider

De werkvoorbereider is verantwoordelijk voor de algemene voorbereiding van de technische werkzaamheden en zorgt ervoor dat deze veilig, efficiënt en effectief uitgevoerd kunnen worden. Hij of zij maakt werkprocedures op; plant het werk; reserveert het benodigde materiaal en plaatst bestellingen. Ook controles, reparaties van storingen of defecte toestellen worden door hem of haar ingepland. Werkvoorbereiders zijn steeds mensen met ervaring en een technisch diploma (zowel mechanisch als E&I). Sommige bedrijven vullen deze functies in met een junior industrieel ingenieur profiel.

Laborant

De laborant analyseert producten tijdens de verschillende productie-stappen en bewaakt zo de kwaliteit van producten en de processen. Hij of zij bespreekt de analyseresultaten met het team dat oplossingen zoekt voor mogelijke problemen of antwoorden op opportuniteiten om verbeteringen aan te brengen. De laborant is de schakel tussen het labo en productie-eenheid. Voor de laborant worden doorgaans mensen met een bachelor diploma chemie gevraagd.

Aankoper

De aankoper / aankoopster vraagt prijsoffertes aan volgens de noden van de departementen en tracht daarbij de juiste leverancier te selecteren en de juiste contracten en afspraken te maken. Daarbij houdt hij / zij in het oog dat de verschillende bestelbonnen tijdig uitgestuurd worden en levertermijnen gerespecteerd worden. De orderbevestigingen moeten worden gecontroleerd en er moet nagegaan worden of de verschillende contracten worden nageleefd. Voorts moet de facturatie opgevolgd en correct afgehandeld worden. Aankopers zijn bijna uitsluitend masters. Voor de operationele aankoop komen ook bachelors in aanmerking.

Leidinggevende functies

De manager

Een productieomgeving kent een gamma van zowel operationele managers (zoals de inspectie ingenieur of productiemanager) als administratieve managers ( zoals de accounting manager). Managers weten technische en sociale vaardigheden in hun functie vlot te combineren. Voor de managementfuncties worden voornamelijk kandidaten aangeworven met een opleidingsniveau van Professionele Master industrieel ingenieur of Academische Master burgerlijk ingenieur.

Operationele Managers

leiden een productieafdeling of zijn verantwoordelijke voor een specifiek proces. Ze coördineren bijvoorbeeld de productieplanning of het onderhoud van de machines. Ze analyseren en doen voorstellen tot procesverbetering, rapporteren de productiecijfers aan het algemeen management en sturen een team van collega's of onderaannemers aan.

Administratieve Managers

stippelen het beleid uit voor een departement en zijn verantwoordelijk voor de realisatie ervan. De administratieve manager coördineert bijvoorbeeld de administratieve samenwerking tussen afdelingen maar coördineert ook projecten zoals de digitalisering of optimalisatie van de administratieve processen. Deze manager bewaakt de kwaliteit en output van de diensten aan de hand van KPI’s en dashboard.

Site Managers

staan in voor het geheel aan activiteiten/projecten van een productiesite. De Site manager overziet personeelsbeheer, materiaalstromen, analyse van plannen en maakt proactieve inschattingen van projecten. De Site Manager zorgt ervoor dat de veiligheid en kwaliteit op de productiesite ten allen tijde bewaakt wordt. De Site manager leidt vaak dagelijkse startbesprekingen met de risicoanalyses als leidraad.

Industrieel voorman

De voorman geeft leiding aan een team dat instaat voor de technische begeleiding, aansturing, controle en organisatie van (een deel van) de site. De voorman volgt de werkzaamheden op en doet de coördinatie, werkvoorbereiding en planning van de nog uit te voeren werken. De voorman moet een technische kennis van zaken hebben maar voornamelijk goed met mensen kunnen omgaan en een team kunnen vormen. Veiligheid voor het ganse team is voor de voorman een topprioriteit.
Nog niet helemaal zeker welke job het beste bij je past? Probeer dan de handige oriënteringstool van de VDAB.